Caspia Smart Home

Zkušenosti s kamerovým systémem v chytrém domě

Vše souvisí se vším. Když máte chytrý dům, je logické přemýšlet i o kamerovém systému. V tomto článku vysvětlím proč.


1. 5. 2022

Dlouhá léta jsem byl odpůrce kamer, přišly mi zbytečné, narušující soukromí a tak dále. Co se tedy stalo, že jsem změnil názor?

bezpečnostní kamera UniFi G4 Pro

Začalo to jednou, když jsem byl bez dětí se ženou v kině a volala nám hlídačka, že se dcera zabouchla sama v domě a nemůžou se dostat dovnitř. Jak to tak bývá, „kovářova kobyla chodí bosa“ a já neměl napojená garážová vrata na systém, takže jsem nemohl dálkově otevřít ale musel jsem jet rychle domů. V tu chvíli začal celý řetězec návazných věcí.

Začalo to tedy napojením garážových vrat na dálkové ovládání. Pro dálkové ovládání je důležité opatřit garážová vrata detekcí otevření, tedy dvě magnetická čidla detekující otevření a zavření vrat. Když ovládáte vrata na dálku, je dobré vidět v jakém jsou stavu. A ideální je to vidět na ikoně v aplikaci, kterou vrata ovládáte.

otevření dveří v Caspia aplikaci

Když už ovládáte garážová vrata na dálku, bylo by dobré toho využít pro doručování balíků. A když už pouštíte do domu někoho cizího, bylo by dobré vidět, co se v domě děje. Začal jsem tedy vybírat kamery.

Protože mám domácí NAS Synology, stačilo vybrat nějaké kompatibilní kamery a napojit je. Volil jsem ideální poměr výkon cena Reolink (ale jak dál popíšu, cena není všechno). Což je Čínský výrobce a kamery umožňují nahrávat obraz jak na Čínský cloud, tak lokálně. Samozřejmě jsem volil lokální nahrávání videí na NAS a vůbec nepřístupný internet pro tyto kamery. Až mě udivovalo, že se pořád chtěly připojovat někam do internetu, nakonec jsem kamery vypnul a koupil nové UniFi, ale o těch se rozepíšu dál.

Kamery jako Raolink (RLC-410-5MP) v cenové kategorii kolem dvou tisíc korun bohužel nemají pokročilejší detekci pohybu, takže veškeré stíny, vlnící se trávu, nebo hýbající se větev detekují jako pohyb a nahrávají. Což je naprosto nepoužitelné. Jak pro nahrávání, tak pro příští vyhodnocení. Tudy cesta nevedla.

UniFi G4 Pro s optickým zoomem

Vyzkoušel jsem tedy jiného výrobce, se kterým jsem měl dobré zkušenosti, používám totiž veškeré domácí síťové prvky Ubiquiti, konkrétně řadu UniFi. Takže router, switche i WiFi přístupové body mám již delší dobu UniFi. Do této řady patří také bezpečnostní kamery, jednu jsem tedy vyzkoušel, vyzkoušel si i dodávaný software a byl naprosto nadšený. Kamery UniFi řady G4 podporují inteligentní rozpoznávání pohybu, tedy rozpoznají chůzi člověka, nebo auto a umožňují nahrávat nebo filtrovat jen tyto pohyby. Starší řada G3 to ještě neumí.

Takže jsem postupně koupil kameru před dům, na terasu, do garáže a třešničkou na dortu je videozvonek UniFi G4 Doorbell. Ten pomocí mobilní aplikace umožňuje i obousměrnou komunikaci s tím, kdo zvoní. Zvonek lze také propojit s Apple HomeKit, takže potom je velice jednoduché říct Apple HomePodu, ať hraje melodii, když někdo zvoní, nebo se na obrazovce Apple TV v rohu zobrazí video, když někdo zvoní a vy vidíte, kdo k vám jde. Samozřejmostí je notifikace s tváří toho, kdo zvoní, která přijde nejen do telefonu, ale také do hodinek.

videozvonek UniFi G4 Doorbell

Tím se kruh uzavřel, jak jsem psal na začátku, vše souvisí se vším. A po roce s kamerami musím zvolat moje oblíbené: “Jak jsem bez toho mohl žít”. Dokonce i moje žena hojně kamery využívá. Hlídá kluky, jestli šli včas do školy, když jsou sami, nebo jim otevře, když nejsme doma a kluci přichází domů. Zazvoní, zamávají na zvonek a někdo z nás jim otevře vrata.

Malá poznámka k mobilní aplikaci, jak je vidět na screenech nahoře. Uživatelsky jsou aplikace dobře promyšlené, hned na prvním místě vidíte několik posledních detekcí pohybu, přesně to, co vás zajímá.

Na závěr dodám, že se přeci jen kruh zcela neuzavírá. Ubiquiti představil nový zvonek G4 Doorbell Pro, který má v sobě navíc čtečku otisků prstů a tím pádem se dostáváme do další oblasti a to přístupových systémů. Ale o tom určitě někdy příště.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články