Caspia Smart Home

Stabilní a kvalitní pokrytí internetu je základ Smart Home

Chytrý dům není jen o tom rozsvítit mobilem žárovku. Jak chápeme chytrý dům v naší společnosti?


6. 11. 2020

(část o WiFi Mesh už je zastaralá, novější čnlánek najdete zde)

Jedná se o symbiozu a propojení všech technologií v domě. Svícení, stínění, topení, chlazení, ale také klasická elektřina, moderní chytré spotřebiče a v neposlední řadě domácí internet. Klademe velký důraz na správně navrženou domácí síť, jak drátovou LAN, tak bezdrátovou WiFi.

Když budete ovládat, nebo kontrolovat dům, musíte mít jistotu, že bude WiFi dostupná na všech místech doma. A naopak, když jste mi mo domov, chcete mít jistotu, že bude dům vždy připojený k internetu.

Našim zákazníkům jednoznačně doporučujeme řešit WiFi pomocí Mesh systémů, kdy je po domě rozmístěno víc WiFi antén a chytrý router si předává zařízení mezi jednotlivími anténami bez výpadku spojení. Takže když telefonujete přes internet a přecházíte z patra do patra, nedochází k výpadkům. Nebo když má klient sklep a má perfektní pokrytí WiFi, může si na mobilu zapnout WiFi volání, takže se klasickým mobilem dovolá i ve sklepě, kde telefonní signál jistě nebude.

Víc o WiFi mesh systému Linksys Velop jsem se rozepsal ve článku.

Nově se zabíváme také stabilitou internetového připojení. Naši nároční zákazníci nechtějí být omezováni nedokonalostmi technologií. Na většině míst není optické připojení, ale i kdyby bylo, závada se může stát vždy. Je dobré mít tedy záložní internet. Existují zařízení, do který se vloží jedna, nebo více datových SIM karet. Toto kouzelná krabička kontroluje dostupnost internetu a když přestane fungovat, přepne se na LTE data. Lze být takto připojeni k více operátorům najednou a lze také kontrolovat víc internetových připojení. Jeden náš klient má dokonce 3 různé internetové přípojky, 2x WiFi a 1x ADSL.

Pokud vás problematika záložního internetu zajímá, napsal jsem o modemu Teltonika RUT240 podrobný článek, kde píšu vlastní zkušenosti.

Nutno na závěr dodat, že náš systém Caspia Smart Home ke své činnosti nevyžaduje připojení k internetu, až samozřejmě na speciality, jako je předpověď počasí. Náš systém tedy plně funguje i když je výpadek internetu. S absencí předpovědi počasí se umí vyrovnat.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články