Caspia Smart Home

10 let v chytrém domě a jak to bude za 10 let?

V květnu tomu bude 10 let, co mám doma chytrý systém. V tomto postu se budu snažit popsat, jak se postupně měnil můj pohled na chytrý dům. A hlavně jak chytrý dům využívám.


8. 3. 2021

Jaká že byla moje první představa Smart Home? Když jsem vůbec neměl tušení o co jde? Chci všechno řídit mobilem! Byl jsem tehdy nadšený uživatel iPhone a představa že budu mít dům ne-napojený na telefon prostě nepřicházela v úvahu. První rok dva mě to ještě bavilo, ale čím dál víc jsem myslel na automatizaci. Prostě by dům přesně věděl co má dělat. Aby mi začal sloužit. Hlavně z toho důvodu, že do domu jsem začal připojovat všechny možné periferie.

Tak si pojďme shrnout, co mám vlastně v domě všechno připojené na systém

Co mi ještě chybí?

Několik prvních let člověk vymýšlel a ovládal různě dům. Ale jak čas běžel, vždy se našla nějaká logika, kterou dům může vykonávat sám. Takže poslední stav je takový, že je celé řízení hlavně o automatizaci a poté také o monitoringu. Například ze spotřeby rekuperace lze diagnostikovat její problém. Výpis všech automatizací, které mám vytvořených hromady by vydal na další článek. Napíšu alespoň dvě ukázky. Když přijedu domů, tak se dům přepne do režimu jsme doma. Na což je vázaná hromada úkonů. Nebo když zapadne slunce. Opět se provede dost úkonů.

Jaké mám doma režimy?

To jsou základní režimy a z nich jsou odvozené další, včetně změny stavů, jako někdo přišel domů, je zima a nespíme, tak udělej to a to.

Navíc postupně zapojujeme i bezdrátové doplňky, jako žárovky HUE nebo zásuvky. Nově jsme implementovali do našeho systému i protokol ZigBee, takže není problém připojit další hromadu různých zařízení.

Co nejvíc oceňuji na chytré elektroinstalaci? Na prvním místě je variabilita, dále pak rozšiřitelnost do budoucna a samozřejmě komfort a integraci všeho pod jednu střechu. Vůbec si nedovedu představit, že bych měl klasický dům. Už jen co se týká ovládání domu, nepotřebuji mít spoustu ovládacích prvků, například pro žaluzie a tím pádem vypadá interiér lépe, než mít na jednom místě 5 dvojvypínačů.

Takže, jak to bude za dalších 10 let?

S jistotou vím, že vůbec netušíme, co bude. Například před 10 lety bych nepředpokládal, že budu řešit světelnou pohodu, tedy různé barevné scény, jedna pro den, druhá pro noc a například třetí pro usínání. Nebo změna teploty světla na základě času. Nic z toho není problém do chytrého domu dodat.

Předpokládám, že počty připojených zařízení budou stoupat. Ledničky, pračky, sušičky. Toto je jasný trend, člověk nechce mít jednu aplikaci pro vysavač, další pro ledničku, další pro pračku. Postupně vznikají univerzální protokoly a jednotná aplikace pro základní ovládání je prostě nutností. Navíc, aby bylo možné zařízení správně propojit a využít provázanosti.

Myslím si, že v dalších 10 letech se bude hodně využívat umělé inteligence. Protože každý zákazník je jiný a i způsob ovládání se mění v čase, nebo podle ročních období, je velmi nákladné nastavit každý dům přesně k obrazu majitele. Ještě je k tomu dlouhá cesta, ale postupně se bude dům doučovat, jak sloužit svému majiteli.

A co předpovídám obecně do budoucnosti? Ústup od „všechno v cloudu“ a na jednom místě. Lidé si začnou vážit soukromí. Soukromí bude velký luxus. Soukromí bude svoboda.

Budou rozšířené ostrovní řešení, obecná decentralizace. Nebudou obrovské elektrárny, ale lidé si budou vyrábět elektřinu na domech. Ať už z důvodu ekologie, tak hlavně samostatnosti. Opět se tímto krokem posílí svoboda. Nebudeme se bát, že nám někdo vyhodí do povětří jednu elektrárnu a pětina republiky bude bez proudu, nebudeme se bát, že někdo vyhodí do povětří (obrazně řečeno) jedno datacentrum a půl světa bude „bez emailu“.

Tak, jak vznikl bitcoin, jako necentrální měna, vzniknou i necentrální služby a datová centra.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články