Caspia Smart Home

Zabezpečení chytrých domů

Je zajímavé sledovat otázky, týkající se inteligentních domů. Když se zmíním, že je možné pomocí našeho systému Caspia Smart Home ovládat i vstupní dveře, první otázka vede na bezpečnost. Pokusím se celou problematiku uvést do kontextu.


26. 11. 2019

Doma máme všichni jedno zásadní IT zařízení, tím je router. Je to zařízení, pomocí kterého se připojujeme k internetu. Ruku na srdce, kolik z vás pravidelně aktualizuje firmware v routeru. Přitom se přes toto zařízení připojujeme například do banky, kde máte všechny své úspory. Bezpečnost routeru řeší málo lidí, protože se jedná o příliš abstraktní problém. Ale pokud jde o zabezpečení vchodu do domu, což je člověku mnohem bližší, tam má hned obavy.

Přitom i kdyby někdo na dálku ovládnul otevírání dveří, tak aby vykradl dům, musí němu ještě přijet. Když už někdo přijede k domu, nebude složitě hledat chyby v zabezpečení Linuxu, ale vezme dlažební kostku a přes první okno si najde rychlejší cestu.

Pro ovládnutí routeru a tím i přístup například do banky, nemusí útočník vstát z postele. Zde je největší riziko. Tím samozřejmě nechci naznačit, že bychom bezpečnost našeho systému neřešili. Naopak. Od základu jsme zaměřeni na bezpečnost.

Veškerá data jsou u každého klienta doma, neukládáme je v cloudu. Což má spoustu výhod, nejen v bezpečnosti a soukromí, ale když nefunguje internet, tak vše doma běží dál. Domácí servery navíc nejsou vystaveny do internetu, ale jsou přístupné jen přes bránu. Takže útočník nemůže využít případné chyby v Linuxu aby ovládnul domácí servery.

Další samostatnou kapitolou domácí bezpečnosti jsou všechna do internetu připojená zařízení, tedy IoT. Na toto téma jsem se rozepsal v dalším článku.

Pokud vás zajímá více informací nejen o bezpečnosti, neváhejte mi napsat.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články