Caspia Smart Home

Spolehlivost a bezpečnost chytrého domu

Včera mělo velký výpadek jedno datacentrum Amazonu us-east-1. Lidé po celém světě si stěžují, že se nemůžou dostat do svých domů, nefungují jim chytré spotřebiče. Komunita na twitteru se takovým lidem směje. Všechno může být ale trochu jinak.


26. 11. 2020

Celé to začalo, když mi kamarád poslal tento twít Welcome to the future a tak jsem se rozhodl všechno pěkně vysvětlit.

Ne vždy platí, že smart home řešení je závislé na cloudu ☁️. Náš systém je od začátku navržený tak, aby nebyl centrální. Jak vzhledem k cloudu, tak i vzhledem k samotnému domu zevnitř. Vysvětlím.

Veškerá data, která dům ukládá, jsou uložena u klienta doma 🏡. Data neputují do USA, ani do Číny. Data našich klientů se řídí přísnými směrnicemi Evropské unie GDPR 🔐. Také logika celého domu a nastavení není uloženo někde v cizím cloudu, ale na domácím miniserveru. A nejen to, domácí miniserver je nutný pouze pro konfiguraci a vyšší chytrosti celého domu, jako je zjištění předpovědi počasí 🌦️, nebo ovládání mobilem. Základní chytrost celého domu miniserver distibuuje mezi jednotlivé prvky do celého domu jen při změně konfigurace, pak již není pro běžné automatizace potřeba.

Takže i kdyby přestal fungovat domácí miniserver ⚡, tak světla fungují dál, ovládání žaluzií funguje dál, topení funguje dál, všechny důležité věci fungují dál, dokonce i řízení podle polohy slunce ☀️. Náš systém je necentrální, tedy každý prvek v domě, světlo, vypínač, topení, žaluzie přesně ví, co mají dělat a navzájem si posílají zprávy.

Centrálním prvkem v domě je sběrnice, tedy kus drátu. Myslíme i na to, když řemeslník ve zdi provrtá drát, naše sběrnice obsahuje dvojnásobný počet žil drátu a je možné poškozené nahradit. Dokonce myslíme i na to, když řemeslník ve zdi kompletně přesekne celou sběrnici. Natahujeme ji totiž do smyčky ➰, takže jedno přeseknutí kabelu nezpůsobí žádný problém.

V tomto krátkém článku jsem chtěl ukázat, že není dobré házet všechny smart home řešení do jednoho pytle. Když je systém správně navržený od počátku, a do vínku mu byla vložena robustnost, není se čeho bát. Jeden náš velmi opatrný klient chtěl zpočátku hybridní řešení. Když pochopil, jak náš systém funguje, ztratil obavy a realizovali jsme u něj klasickou topologii.

A v čem spočívá hybridní řešení? Náš systém lze zapojit i tak, aby bylo později možné přejít na “hloupé zapojení”. Tedy klasika vypínač ovládá přívod proudu ke světlu. Toto řešení je vhodné například i do rekonstrukcí, kde není třeba provádět tolik stavebních úprav 🧱 při natahování nové kabeláže.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články