Caspia Smart Home

Smart nebo šnečí žaluzie?

Dnešní příspěvek bude na první pohled triviální. Ale nevěřili byste, jak lze zkazit tak jednoduchou věc, jako je ovládání tlačítkem. Vysvětlím i to se šnekem 🐌.


2. 5. 2021

Často se u konkurence setkáváme, že supermodernímu moderní „chytrý dům“ nezvládá dobře tu základní funkci a to ovládání světel. Byl jsem v domech, kde bylo ovládání světel tak neintuitivní, až jsem se divil tomu, že něco takového lze vůbec vymyslet. Že často pseudo chytré domy reagují velmi pomalu na akci je standard, zmáčknu tlačítko a čekám půl sekundy, někdy až sekundu, než se něco stane. Tohle je nejotravnější například při ovládání žaluzií.

Ale vrcholem UX pekla byla logika rozsvícení 💡, všechny vypínače byly horizontálně půlené, takže rozsvícení světla se vykonalo stisknutím horní poloviny tlačítka, naopak zhasnutí probíhalo zmáčknutím dolní poloviny tlačítka. Zní to naprosto logicky a rozumně. Vždyť i obyčejné vypínače mají tuto logiku, tak v čem je problém? U klasického vypínače vidíte stav, zda je vypínač přepnutý nahoře, nebo dole a prostě intuitivně zmáčknete vypínač a tím ho přepnete do druhého stavu. Ale mnou popisované řešení z UX pekla fungovalo tak, že nebylo vidět stav, vypínač se vždy vrátil do původní polohy, takže jsem přišel k vypínači, musel se podívat, jestli světlo svítí, nebo ne a na základě toho se rozhodnout, jestli chci mačkat dole, nebo nahoře. Když máte v místnosti víc světel, tak nastává ta správná legrace.

Přitom když ovládáte světlo, tak přeci stačí jen jedno tlačítko, které prostě přepne stav.

Další nepraktickou věcí je více funkcí na jednom tlačítku. Z počítače to všichni znáte, dvojklik. Jenže ten na vypínačích nefunguje komfortně, dokonce ani delší stisk není to pravé ořechové. Představte si, že má vypínač měřit délku stisku. To je snadné, ale jaký je vedlejší efekt? Světlo pak musí reagovat ne na počátek stisku, ale na konec stisku, což má za následek velkou nelogičnost. Uživatel je zvyklý, že pokud zmáčkne vypínač, tak se něco stane, jenže on ho zmáčkne, drží a nic se neděje, drží ho sekundu, pak pustí a nic se nestalo. Tlačítko mělo totiž nastavený krátký stisk do 0,8s a dlouhý nebyl, tak se nic nestalo.

Jak tedy řešíme u nás více funkcí na jednom tlačítku? 🔲 Vždy reagujeme na počátek stisku, hned se provede akce, no a když tlačítko pořád držím, tak se postupně provádí další akce, dokud tlačítko nepustím. Lze tak ovládat i světelné scény, například přijdu do ložnice, zmáčknu, rozsvítí se hlavní světlo, držím, rozsvítí se světlo za postelí a držím dál a rozsvítí se světlo v šatně. Na závěr se můžou všechny světla zhasnout. Například. Je to velmi intuitivní.

No a jak ovládáme například žaluzie? 🪟 Jednoduše. Náš systém reaguje bleskově do 50 ms. Na krátký stisk, asi do 1,2 s reaguje okamžitě, takže se naklání lamely žaluzií (jedna otočka trvá 0,9 s). To je primární funkce. U žaluzií chcete manuálně hlavně ovládat naklánění. Samozřejmě když je z nějakého důvodu neřídí automatika podle polohy slunce. Když chci žaluzii vytáhnout úplně, nebo zatáhnout úplně, tak stačí tlačítko podržet dýl než 1,2 s a v ten moment dojedou až do krajní meze. Opět velmi intuitivní.

Asi si dovedete představit, jak komfortní je ovládání žaluzií s půlsekundovým zpožděním. Odtud název článku.

PS: K napsání tohoto článku mě inspiroval šnek lezoucí po žaluzii v pracovně a zkušenost s ovládáním žaluzií v některých administrativních budovách. Tam velmi často připomíná ovládání žaluzií modlitbu, nebo šamanská zaříkávání.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články