Caspia Smart Home

Co je nový Smart Home protokol Matter?

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.


30. 1. 2023

Matter je standard pro chytré domácnosti vytvořený v rámci projektu Connected Home Over IP (Project Chip) v roce 2019. Nyní jej spravuje organizace CSA (Connectivity Standards Alliance), dříve známá jako Zigbee Alliance. Standard je bez licenčních poplatků a podporuje interoperabilitu mezi zařízeními a platformami. Matter byl oficiálně spuštěn v listopadu 2022.

Matter logo

Standard Matter pro inteligentní domácnost řeší také další častý problém současných zařízení internetu věcí: zařízení vyžadují neustálé připojení k internetu. Zařízení internetu věcí se dosud spoléhala výhradně na cloud, takže při ztrátě internetového připojení byla nepoužitelná.

Matter umožňuje zařízením pracovat offline, aniž by vyžadovala neustálý přístup ke cloudu a různým cloudovým službám. Menší závislost na cloudu také znamená vyšší bezpečnost vašich zařízení - což je nezbytné pro bezpečnostní hardware, jako jsou chytré zámky a bezpečnostní kamery - a díky tomu je Matter ještě výhodnější. Cílem je zkombinovat tyto nové funkce tak, aby vám poskytly co nejlepší zážitek z chytré domácnosti.

Thread je bezdrátový protokol, který doplňuje Matter

Thread je další specializovaný bezdrátový protokol. Významně doplňuje zařízení podporující technologii Matter. Jako bezdrátový protokol založený na nízkém výkonu mesh vytváří Thread offline prostředí s nízkou latencí, které okamžitě odesílá a přijímá data napříč zařízeními. Vaše zařízení s certifikací Matter tak budou nadále spolupracovat, i když ztratíte připojení k internetu.

Jedná se o obrovský skok vpřed v oblasti offline výpočetní techniky IoT. Dřívější chytré domácnosti byly po výpadku internetového připojení nepoužitelné. Matter to ve spojení s technologií Thread změní k lepšímu.

Co bylo před Matter a Thread? Zařízení internetu věcí existují již léta, ale byla rozdělena do vlastních jedinečných kategorií. Neexistoval univerzální standard, který by je spojoval, což byla jedna z největších překážek, které jsme museli překonat. Mezi Zigbee, Z-Wave, Bluetooth a Wi-Fi se prostor bezdrátového připojení pro zařízení chytré domácnosti a internetu věcí stal příliš přeplněným.

Většina chytrých domácích produktů třetích stran také používá vlastní proprietární aplikaci během procesu počátečního nastavení a po něm. A čím více různých značek zařízení jste měli, tím větší počet aplikací jste byli nuceni žonglovat. To přidávalo uživateli spoustu nechtěného stresu. Tedy pravý opak toho, co by chytrá domácnost měla dělat.

Chytrá domácnost má bezproblémově spolupracovat s vaším každodenním životem, nikoli proti němu. Tato dodatečná zátěž stačila k tomu, aby se většina prvních uživatelů neponořila do ekosystému chytré domácnosti po hlavě.

Smart Home integrace všeho

Matter vše hladce spojuje

Matter je nový standard s otevřeným zdrojovým kódem, který využívá bezdrátovou technologii založenou na internetovém protokolu (IP), který směrovače Wi-Fi používají k přiřazení IP adresy každému připojenému zařízení. Díky nativní integraci protokolu založeného na protokolu IP se nemusíte potýkat s žádným nepříjemným předáváním.

Přidáním bezdrátového protokolu Thread do mixu lze také dosáhnout kompletního offline computingu v rámci místní mesh sítě zařízení IoT. To otevírá cestu k budoucnosti, kdy vaše produkty certifikované společností Matter budou spolupracovat v synchronní harmonii.

Současně v průběhu let způsobilo více bezdrátových technologií pro chytré domácnosti problém s fragmentací. Ale díky tomu, že někteří z největších výrobců zařízení pro chytrou domácnost začnou spolupracovat, začneme se setkávat se zařízeními s certifikací Matter, která tento problém vyřeší. Spojení našich produktů pro chytrou domácnost je složitější, než by se mohlo zdát. Konečným cílem je vytvořit ekosystém „nastav a zapomeň“, kde naše zařízení IoT ustoupí do pozadí. A Matter je pravděpodobně odpovědí, kterou jsme hledali, abychom překlenuli tuto mezeru a vylepšili naše budoucí chytré domácnosti.

Matter 1.0 využívá pro bezdrátovou komunikaci mezi zařízeními kombinaci protokolů Wi-Fi a Thread. Během počátečního procesu nastavení bude také používat Bluetooth Low Energy (BLE) prostřednictvím funkce Fast Pair v systému Android. Očekává se, že způsob nastavení bude podobný párování bezdrátových sluchátek se smartphonem se systémem Android, s tím rozdílem, že půjde o produkty internetu věcí a chytré domácnosti. Přidávání nových zařízení s certifikací Matter do bezdrátové sítě by mělo být rychlé, snadné a bezproblémové.

Podporuje Caspia Smart Home nový protokol Matter?

Aktuálně pracujeme na podpoře a nic nebrání tomu, aby i 10 let stará instalace v domě se stala Matter kompatibilní.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články