Caspia Smart Home

Smart Home, drát nebo bezdrát?

Ptát se, zda je lepší drát, nebo bezdrát je jako se ptát, zda je lepší kladívko 🔨 nebo motyka 😀


30. 8. 2021

Ale vážně. Je drát svazující a bezdrát osvobozující? Jak už to tak bývá, neexistuje jednoduchá odpověď. V tomto článku se s vámi podělím o naše letité zkušeností s oběma technologiemi v reálném provozu.

Drátové řešení chytrého domu?

Výhody ✅

Nevýhody 🚫

Vždy doporučujeme začít dobře rozmyšleným drátovým řešením. Drát přináší robustnost, spolehlivost a snadnost používání.

Bezdrátové řešení chytrého domu?

Výhody ✅

Nevýhody 🚫

Samozřejmě ne vždy se podaří natáhnout drát na potřebná místa, nebo není z designového hlediska přípustné použít kabel. Tam se jako doplněk hodí bezdrátové řešení. Například lampička ke stolku, nebo lampa v obýváku.

Takže jaké jsou výhody kombinace drátu i bezdrátu?

Když někdo tvrdí, že některý způsob je jednoznačně lepší než druhý, tak mu nevěřte. Každý způsob se hodí pro jiné účely a ideálním řešením je kombinace obou. Tedy drát i bezdrát. V našem případě doporučujeme primárně drát, doplňkové pokrytí bezdrátem.

ZigBee nebo Z-wave?

Na světě jsou dva rozšířené protokoly. Rozhodli jsme se podporovat více rozšířený standard ZigBee. Takže kvalitní výrobce, jako je Philips HUE, nebo Ikea máme pokryté. Postupem se ze ZigBee stává standard, i jeho protokol se ustálil, takže rozšíření nic nebrání.

Roztříštěnost výrobců

Problém bezdrátových zařízení je v tom, že každý výrobce má svoji jednotku, přes kterou zařízení komunikují. Takže máte doma Netatmo jednotku, Philips HUE, Ikea a tak dále. Ano, někteří výrobci již podporují jiné, ale ne vždy a nepodporují všechn možnosti. My jdeme na integraci jinak. Není potřeba přidávat další komunikační krabičku. Náš Caspia mini Server zvládne komunikovat se všemi ZigBee zařízeními různých výrobců. Odpadadají tím také například bezpečností problémy, kdy je možné se přes vaši chytrou žárovku vzdáleně dostat do lokální sítě.

Spojení pomocí Apple HomeKit nebo Google Home

Existuje varianta, kdy více výrobců podporuje Apple Homekit a také Google Home. Jenže tím se situace ještě víc komplikuje. Přibývá další začízení. Také nastavování velkého množství zařízení jen na telefonu je nepohodlné a nikdy nelze vytvořit tak komplexní automatizace, jako při použití programovacího jazyka.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články