Caspia Smart Home

Proč není HomeKit to pravé ořechové?

Apple HomeKit používám dlouho, dnes se zaměřím na jeho nevýhody.


16. 3. 2019

Proč není HomeKit to pravé ořechové?

Apple HomeKit používám dlouho. Nejvíc se mi líbí jeho propojení s iOS zařízeními, jak jsem psal v minulém článku. Rychlý přístup k oblíbeným prvkům domu. Má ale i své slabé stránky. A není jich málo.

Fotky na pozadí

Přidání fotek místností na pozadí je super. Ale tato změna se neprojeví na všech zařízeních, přidáte fotku na #iPhone? Na iPadu musíte znovu.

Různé velikosti displeje

Uspořádání ikon je jiné na velkém a malém displeji. Když otočím iPad na šířku, nebo výšku opět mám jinak poskládané ikony. To je nepříjemné. Nedělám nic jiného, než hledám ikony a jejich malé popisky.

Ovládání žaluzií

Ten, kdo HomeKit navrhoval, nikdy nežil v domě s žaluziemi. V HomeKitu je hlavní ovládací prvek zaměřený na vertikální pozici žaluzie. V reálném životě nikdy nechcete ovládat, jak je vysoko žaluzie vysunutá. Většinou chcete 3 režimy. Prvním je “kompletně otevřeno”, druhým je “kompletně zavřeno” a třetím je režim “horizontální”. Tedy žaluzie je kompletně dole, ale lamely jsou horizontálně. My ještě přidáváme režim “stínění”, naklopení lamel proti slunci aby nesvítilo dovnitř. O čemž nemá HomeKit ani tušení. Když pominu výše zmíněná fakta a zaměřím se jen na uživatelské rozhraní naklánění žaluzií, tak i to je naprosto tragické viz obrázky dole. Dlouze kliknu na žaluzii, potom zvolím nastavení a v nastavení vidím spíše systémové ovládání a horizontální posuvník, kterým měním vertikální náklon žaluzie :-) Nedává to moc smysl, že? Navíc textový popis Levá zavřeno vůbec nekorensponduje s aktuálním stavem žaluzie, ten je stejný jako na fotce na pozadí, tedy horizontálně.

Přepínání místností

Celkově je koncept místností v HomeKitu špatně. V domě máte mnoho místností, například WC, šatnu s jedním světlem. Takže přirozeně místnosti seskupujete do méně celků. I když nepočítám šatny a WC, tak mám doma 10 místností a ve většině mám jeden řádek ikon. Ale i samotné přepínání místností je uživatelsky velmi nekomfortní, musíte kliknout na miniaturní ikonu vlevo nahoře, jak je vidět na obrázku dole. Ale tato ikona je jen v sekci místnosti, v sekci domácnost je na stejném místě jiná ikona. Vážně.

Režimy topení

Stejně jako ovládání žaluzií je ovládání termostatu nedomyšlené. Na prvním místě je ovládání teploty, kterou většinou neměníte tak často. Ale například v koupelně si chcete zapnout topení i mimo nastavený scénář a musíte jít opět přes další tlačítko Režim v detailu termostatu.

HomeKit na macOS

Nesmím zapomenout na #macOS aplikaci HomeKitu. Tam platí vše dříve popsané. I když mám obrovskou obrazovku, vidím stejné mizerné uživatelské rozhraní jako na telefonu. Dole je ukázka z MacBooku.

A kde najdete náklon žaluzie? Ano, pod tlačítkem Nastavení vpravo nahoře, hmmm

A jen tak z legrace vypadá HomeKit na 27" iMacu :-)

Snad to myslí Apple s chytrou domácností vážně a konečně HomeKit dopracuje, vypadá totiž od jeho uvedení v roce 2014 pořád stejně.

Dost bylo kritiky, v jednom z dalších příspěvků ukážu, jak tyto problémy řešíme v naší Caspia aplikaci.





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články