Caspia Smart Home

Spánek má smysl. Dopřejte tělu co nejlepší odpočinek díky dobrému osvětlení

Určitě to znáte – dorazíte domů z práce v šest hodin, hodinu píšete s dětmi úkoly nebo uklízíte, pak jdete na cvičení a večer ještě plánujete dovolenou. Do postele se dostanete až kolem půlnoci a ještě vás bolí oči. Ráno vstáváte v 6:30, jste rozlámaní a pořád vás pálí oči. Jenže víc času na spánek vám nezbylo.


29. 5. 2019

Když nestíháte, prostě si ukrojíte ze spánku a pracujete do noci. Sice získáte hodinu dvě navíc, ale další den máte o to méně energie.

Strávit celou třetina života spaním je pro někoho příjemná představa, ale většina lidí to vnímá spíš jako ztrátu času. Přitom evoluce by plýtvání časem nedopustila – rozhodně by lidi nenechala jen tak odpočívat a mrhat dobou, kterou by mohli věnovat obživě.

Přesně to popisuje Matthew Walker v knize Proč spíme. Podle něj lidé spánek podceňují, přitom je to ale klíč k životu.

Pokud o užitku spánku pochybujete a nejraději byste spali pět hodin denně, určitě si knihu přečtěte. Otevře vám úplně nové obzory a přiměje vás strávit v posteli ideálních osm hodin.

Malé děti si spánek neodpírají. Usnou a neřeší, že musí ještě pracovat. Tak proč se tak v dospělosti už nechováme?

Světlo určuje, jestli se vám bude dobře žít

Kromě délky je velmi důležitá i kvalita spánku. I kdybyste spali 10 hodin, ráno vám moc dobře nebudete, když se budete pořád budit třeba kvůli nachlazení a rýmě nebo hluku a světelnému smogu.

Za nekvalitní spánek často mohou i narušené denní cykly. Pokud až do noci koukáte na počítač při bílém světle z LED žárovek, narušujete tím svůj biorytmus. Neumožníte tělu připravit se na spánek, usínání je mnohem složitější a spánek je nekvalitní.

Proto se vyplatí udělat světlo v domě tak, aby se vám dobře pracovalo, odpočívalo i spalo.

Bolesti očí a hlavy jsou způsobené mimo jiné špatným světlem. Pokud chcete udělat pro svůj zrak to nejlepší, pečlivě si vyberte domácí osvětlení.

3 druhy světla, které doma potřebujete

Náš CEO Mirek Buček nedávno diskutoval na Twitteru o chytrých žárovkách, které umí svítit:

Přesně to vaše tělo potřebuje. Jenže horší je to s uživatelskou přívětivostí. Musíte myslet na to, abyste ve správný čas pustili potřebné světlo, a pak ho ručně změnit. Žárovka totiž neumí reagovat na přirozené světlo a podle toho automaticky přizpůsobit režim. Takže dokola mačkáte vypínač a tím přepínáte režimy. Pokud chcete rozsvítit bíle, musíte se dotknout vypínače 5× a navolit ten správný režim. A to je zdlouhavé.

Konec klikání na ovladač. Chytré světlo se nastaví samo

Přesně tenhle problém náš systém řeší. Umí automaticky přepínat světla, aniž byste museli pořád dokola klikat.

Většinou doporučujeme instalovat do hlavních místností dva světelné okruhy:

Pokud máte na světlo velké nároky, doplníte si ještě třetí oranžové světlo – například malou bezdrátovou lampičku.

Bílé světlo je ideální na práci, protože podporuje kognitivní výkon. Znamená to, že podporuje vaše pracovní nasazení a výkonnost.

Hlavní výhodou světelných okruhů je velmi jednoduché ovládání. Zmáčknete vypínač a automaticky se rozsvítí příslušné světlo podle:

Světla vám nastavíme tak, jak potřebujete. S přibývající nocí se může automaticky zhasnout hlavní světlo a místo něj rozsvítit to rohové. Hodně pozdě v noci zhasne i rohové světlo a rozsvítí se oranžová lampička.

A to všechno bez toho, že byste museli při budoucích změnách sekat do stěn. Chytrý dům s chytrým světlem můžete kdykoliv pohodlně přizpůsobit trendům v bydlení a vědeckým novinkám bez náročné rekonstrukce.





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články