Caspia Smart Home

Vyjádření ke kritické zranitelnosti v Apache Log4j – našich systémů se netýká

Několik zákazníků se nás ptalo, proto odpovídáme veřejně i pro ostatní.


18. 12. 2021

Minulý týden se objevika velmi kritická zranitelnost CVE-2021–44228 v Java knihovně Apache Log4j. Podrobnosti o této chybě naleznete například v článku na Forbes. Chyba je masivně zneužívaná a ohrožuje velkou spoustu systémů od malých firem až po velké korporace.

Zajímavá je i historie odhalení zranitelnosti. Mladí hráči se chtěli dostat do serverů Minecraftu, který je napsaný v Javě a tak vlastně omylem objevili tuto monstrózní bezpečnostní díru.

Naše systémy pracují na jiné platformě, takže se jich tato chyba Java knihovny netýká. Na serverech využíváme Python ve verzi 3.8 a pravidelně jej aktualizujeme. Na klientské části využíváme JavaScript (JavaScript nemá nic společného s Javou) aplikaci psanou ve UI frameworku Vue.js.

Ale i přes to, že Javu nepoužíváme, provedl jsme testy na tuto zranitelnost a ověřili, že je u nás vše v pořádku.

Na zranitelnost upozorňuje i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v reaktivním opatření.

Mirek Buček, majitel CaspiaTech

bucek@caspiatech.cz





Přečtěte si další články z našeho blogu

Jak Smart Home změnil můj život: Příběh z první ruky

 

Od roku 2011, kdy jsem začal používat v našem domě systém Caspia, jsem prošel neuvěřitelnou cestou. Během třinácti let jsem získal nejen praktické zkušenosti, ale i hluboký vhled do toho, co Smart Home opravdu znamená a jak může obohatit náš každodenní život.

Co je nový Smart Home protokol Matter?

 

Za poslední roky zažívá trh Smart Home obrovský rozvoj a už neexistuje domácí zařízení, které by nebylo „Smart“. Bylo jen otázkou času, kdy se velcí výrobci dohodnou a navrhnou společný standard. Tím standardem je Matter.

Úspory energie pomocí Smart Home

 

V současné energetické krizi je častou otázkou, jak ušetřit energie. Je možné uspořit s využitím Smart Home? A jak vlastně? Na všechny otázky se pokusím odpovědět v tomto článku.

Všechny články